HTML

csipke és fazék

a nagybetűs. hétköznapok szösszenetei, melybe belecseppennek ünnepi és különleges pillanatok. elvált anyuka két gyerekkel, egy lépésre a negyventől, plusz egy rusnya macska. főzés, filmek, színház és szakralitás, csipke és fazék.

Friss topikok

Tv Maci, Foky Ottó és Tentike

2012.04.14. 09:53 csipke és fazék

Vannak jelenségek, melyeket képtelen vagyok megérteni. Pontosabban a végén már nem is vagyok hajlandó. Próbáltam találni egy olyan történetet, amiben egy kedves, régi, mindenki által szívbe zárt akármit, modernizálnak, felújítanak, aktualizálnak, és azt is újra mindenki a lelkébe fogadja, megszereti. Csak azért, hogy a leváltott Tv Macihoz biztató példaként tudjam hozni, csak azért, hogy rájöjjek, miért kellett a Tv Macit reformálni?

Gyerekkoromban nem értettem a hagyományok tiszteletéről szóló szülői és tanári nagybeszédeket, lázadó ifjoncként persze egyenesen ósdi, megkövült, ókori jelzőkkel láttam el a tízévesnél régebbi dolgokat. Közhelyeket kerülve mára nem csupán arról van szó, hogy megtanultam a hagyományt, történelmet, ősöket, nagyjainkat, szakembereket tisztelni, hanem tapasztaltam, mi az érték, és mit takar igazán a fogalom. A több éves hagyomány nem véletlenül több éves és "véletlenül semmi és senki nem lesz naggyá".

A Tv Maciban sem önmagában az értékes nagyságot látom, és nyilván nem önmagában emelném történelmi arcképcsarnokba. Hanem a jelenséget, a tartalmat, és a múltat, amely mögötte van. A három T-és korszakban született, ha jól emlékszem 1964-ben, (egy írás szerint október 23-án!), mikor az időszakban jellemzően művészeink egy része a gyerekirodalmat, a gyermekeknek szóló művészeti ágakat választotta ilyen-olyan szorító okokból. Csodálatos színvonalú gyermeknek szóló alkotások születtek, és nem sorolom a nagy meseírókat, az egyedülálló magyar fordítású szinkronokat, inkább a gyönyörű rajzfilmjeink említésével evezek át a bábművészethez. Népliget, Andrássy úti Bábszínház, tv-s bábfilmek és nagy örömmel egészítem ki a mai remek bábelőadásokkal! Kemény Henrik és Vitéz László - Kossuth-díj, Bródy Vera - Mazsola - Magyar Köztársasági Érdmerend, Koós Iván - Petruska - Kossuth-díj, és Foky Ottó - Tv Maci, Legkisebb Ugrifüles, Misi Mókus, Mirr Murr...- Munkácsy-díj. (Itt elnézést kérek, hogy picit összemostam a rendezőt, a báb- és dízlettervezőt. A pontosság kedvéért a Tv Maci tervezője eredetileg Köber Tibor, majd Koch Aurél)

Életművek, egy élettel teremtett értékek.

Próbálom megérteni és annyira nem szeretném egyoldalúan látni. Volt már a TV Maci életében megújulás, mikor fekete-fehérből színesre váltott, mikor változott egy picit az arca, mikor a csutkababából Paprika Jancsi lett. Kár, hogy akkor nem volt blog, chat, on line sajtó, jó lenne olvasni a véleményeket. De alapvetően nem vesztette el a kedvességét, szerethetőségét és a zenéjét, hogy ne felejtsük a felsorolásból (Pécsi József: Dörmögő Dömötör c. alkotásából, ha jól tudom)!

Utána néztem a mai alkotóknak: Fischer Ferenc, animációs, vizuális kommunikáció szakember, zene: Berkes Gábor. Nem szeretnék ebbe a bekezdésbe többet írni.

A végére hagytam az érzelmi részt. Direkt, mert szerintem ez a lényeg. Vannak ilyen mondások: hazát, vallást, házastársat nem cserélünk! Majd egy másik fórumon vitatkozunk ezen, ezt most átformálom: alvós macit nem cserélünk! Régebb óta fiatalok mélylélektani ugrás a gyerekkorba: az alvós maci mindent tudott rólunk, velünk aludt el, kórházba kísért a mandulaműtétnél, és csak ha feljött az első udvarló, akkor csúsztattuk az ágy alá. Az enyém 38 éves, hullik a fűrészpor, szakad a bunda, átvarrtam a szemét, de nincs a kukában. De ne legyek ilyen öreg nosztalgiázó érzelmes! Tentike, a kisfiamé. Tentike fogalom. Tentike csak 8,5 éves, de sok helyen nyaralt, az egyik keze elkopott, kb. négyszer fürdött életében, de alapvetően akkor van rendben, ha visszanyeri gyereknyál illatát, és bájos szürke színét. (A fiam ezért kinyír pár év múlva, hogy leírtam.)

Olvasgattam a kommenteket, úgy látom a mai kicsiknek sem jön be a számítógépes, plazmatévés, macsós jelleggel ellátott, ám mégis rózsaszín plecsnit az arcán viselő maci (lehet,hogy metroszexuális?, erre nem is gondoltam), és Paprika Jancsiból kék nyúl lett. Kék állatot Lázár Ervinnek engedünk a magyar mesekultúrában!

Küzdünk a magyar szimbólumokkal, retrómenekülésbe kezdünk, át- és reformálunk, próbálkozunk, dühösek vagyunk, értetlenkedünk, azonosulni akarunk egy nagy valamivel. Tisztelt Megújítók, Designerek, Tudatformálók és Tv Macit Leváltó És Ötlettelenül Maci Tv-re Változtatók! Szeretettel kérem, kérdezzék meg, mi van a szívünkben!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipkeesfazek.blog.hu/api/trackback/id/tr684423733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása